Næste udstilling: Skovlunde – forventes at være i maj 2025 

Rotterne kan deltage i både udstilling, hvor rotten vurderes og i agility, hvor rotten løber gennem forhindringsbanen.

Kategorierne som bedømmes er:
1. plads
2. plads
Agility 1. plads
Agility 2. plads
Dommerens favorit
Publikums favorit
Slasketesten
Bedste dumbo
Bedste aftegning (dækker over alle aftegninger, såsom hooded, berkshire, variegated, self osv.)
Bedste pelstype (Rex, dobbeltrex, fuzz, silvermane, velveteen, harley osv.)
Længste og korteste hale

Sådan forløber udstillingen

  • Udstillere møder kl. 10.00. Rotterne tjekkes igennem og udstillere stiller bur op.
  • Hver udstiller får sit eget bord/borde, hvor rotternes bur stilles. Hvert bord er med god afstand fra hinanden, så der er mulighed for, at rotterne kan løbe rundt på bordet
  • Kl. 11 er der åbent for gæster, her bydes der velkommen og bedømmelsen, samt agility, går så småt i gang
  • Rotterne vil blive kaldt op til bedømmelse én ad gangen. Der vil blive uddelt en udstillerliste med deltagende rotter og deres ejere. 
  • Der vil løbende være små konkurrencer såsom Rotte Roulette, Sæt Halen På Rotten, Rotteskidning og Rotte Ringspil. Der vil være små præmier til vinderne. Deltagelse: 5-10 kr. pr. spil. Medbring derfor kontanter (Mobile Pay er desværre ikke muligt)
  • Der vil være gratis kaffe, the, saft og kage så længe lager haves. 
  • 14-15 vil der være frokost. Medlemmer har mulighed for gratis frokost, ikke medlemmer kan købe frokost på stedet. 
  • 15-18 fortsættes bedømmelser, konkurrencer og hygge. 
  • 18 (med forbehold, meget kan ske der kan rykke tiden) vil der være kåringer og præmieoverrækkelser til alle vindere, samt fællesoprydning. Tak for i dag

Generelle regler for Udstilling og Agility
Dommere kan ikke bedømme rotter de selv ejer, eller rotter der hører under samme husstand. 
Der må ikke forstyrres under bedømmelserne, vil man følge med, gøres dette på afstand og med hensyn til at man ikke står i vejen. 

Regler for udstilling

Der bedømmes ud fra nogle standarder, der løbende er blevet implementeret efter flere udstillinger, både udenlandske, hvor dommer har siddet på sidelinjen for at lære og ved de danske udstillinger. Ud fra dette, er der blevet opstillet en bestemt måde at bedømme rotterne ud fra. Nedenfor er opstillet, hvad rotterne bedømmes ud fra. 
Er man interesseret i at læse om de Svenske standarder for Pet og Standard udstilling, som er dem der oprindeligt er taget udgangspunkt i, kan de læses længere nede under dette punkt

Der bedømmes ud fra følgende kriterier

  • Rotterne deles op i 2 aldersgrupper: Junior (fra 12 uger-5 måneder) og Senior (6 måneder-1 år og 10 måneder). De deles op, så der tages højde for deres forskellige kropsbygninger når de er henholdsvis unge og ældre. 
  • Der bedømmes ud fra kondition (udseende, kropsbygning, muskelmasse), renhed (ingen porphyrin, ren pels uden rifter mm), temperament og tamhed. Rotten skal være i god kondition, ren og uden hårløse pletter i pelsen, sår eller kryb. Den skal være tam og let at håndtere, det trækker ned hvis rotten tydeligt viser ubehag ved håndtering. 
  • Rotten skal være velproportioneret men ej fed og være muskuløs med et langt hoved, som dog ikke må være for spids ved næsen. 
  • Hunnen er længere og mere slank end hannen, som skal være større og kraftigere/mere muskuløs. 
  • Øjnene skal være store, runde og lidt udestående og have fin afstand imellem dem. 
  • Dumbo : Ørerne skal være store, velformede (let afrundede og uden folder og/eller krøl) og sidde symmetrisk placeret på hovedet med god afstand fra hinanden
  • Halen skal være cylinderformet og meget gerne lige så lang som kroppen, tyk ved roden og smallere ned til en fin spids. 
  • Ører, tæer og hale skal være dækket med fine hårstrå. 
  • Pelsen skal være blød og glansfuld. Hannerne har dog normalt en lidt grovere pels end hunnerne.
  • Rotterne skal have nyklippede negle, som vi gerne vil være behjælpelige med, hvis ejer ikke selv har mulighed for at klippe.

Alvorlige fejl (som trækker ned i bedømmelsen)

  • Dårlig tilstand; Undervægtig, manglende muskelmasse og/eller overvægtig, samt bare pletter, skadede kropsdele, ujævn eller for kort hale. 
    Hvis rotten ikke kan/vil håndteres. 

Diskvalificerende fejl (betyder rotten ikke kan bedømmes eller vinde nogen præmier):

  • Manglende knurhår eller kropsdele (helt eller delvist), samt misdannelser, knude, større sår, kryb, tydeligt dårligt helbred og aggressivitet. 

Rotterne tildeles under bedømmelsen en af følgende titler: 
A – Rotten har fået en god bedømmelse, med en chance for at vinde en præmie. 
AB – Der er fejl på rotten, der har trukket ned. Såfremt man kan udbedre fejlen, vil det give mening at tilmelde rotten til næste udstilling. 
B – Rotten har alvorlige fejl der gør, at den ikke er egnet til udstilling og bør ikke tilmeldes en anden udstilling. 

Du får en kopi af bedømmelsessedlen, samt en A/AB/B note med en lille bemærkning ved. 

For at få en chance for at vinde en 1. og 2. plads, kræver det en A titel. 

Husk på, at der vurderes ud fra de rotter, der er meldt til, så har du ikke en rotte, der er indenfor standarden, så kan den stadig være den bedste på udstillingsdagen og have mulighed for at vinde.
Så lad dig ikke afskrække af, at rotten måske ikke har de fineste dumboører, den flotteste krøllede pels eller andet, måske din rotte er den der har den pæneste pels på netop den dag. Så kom endelig og giv udstillingen en chance, om ikke andet for at få en hyggelig dag og netværk med andre rotteinteresserede. 

Dommer: Camilla Bendix Rasmussen

Overordnede agilityregler:
Konkurrencen foregår ved, at rotten føres igennem en opstillet agilitybane. Dommeren vil inden der begyndes, vejlede i hvordan det foregår og hvordan du må hjælpe din rotte igennem banen. Det er derfor ikke nødvendigt at have nogen erfaring inden man tilmelder sig til agility. 

Der er følgende regler, der gør sig gældende for agility: 

  • Rotten skal være mindst 12 uger gammel og må maks være 1 år og 10 måneder 
  • Rotten skal være af godt helbred og have en god kropsbygning (hverken under eller overvægtig)
  • Ejer/fører må guide rotten let igennem banen, men ikke påvirke den eller skubbe den igennem med hænderne. Det vil sige at man gerne må skærme rotten med sine hænder som en blid vejledning, for at rotten ikke løber udenom forhindringerne, men man må ikke skærme/lukke af så rotten ikke har anden udvej end at klare forhindringen. 
  • Der lægges vægt på, hvor god kontakt der haves til rotten, uden at der hjælpes for meget igennem banen. Såfremt rotten hjælpes meget igennem banen, vil dette trække ned i bedømmelsen, selv hvis rotten har fået dagens bedste tid. 
  • Fører og rotte, kan kun gennemføre banen én gang. 
  • Dommeren giver ikke råd under konkurrencen, så når tiden er gået i gang er fokus på at bedømme rotte og fører. Har man spørgsmål, må disse stilles inden start. 
  • Dommeren bestemmer banens retning og rækkefølge på konkurrencedagen. 
Agilitybanen forløber sig således: 
  • Antal forhindringer: Minimum 5 og maksimum 8. 
  • Forhindringstyper: 1 svær, 2 medium og 2 lette (+ 1 ekstra medium og 2 lette)
  • Rotten skal tage forhindringerne i den korrekte rækkefølge, på den rigtige måde og i den rigtige retning
  • Maksimal tid: 4 minutter
Der præmieres 1. og 2. plads ud fra hvordan rotten har klaret sig igennem banen, hvor lang tid der blev brugt og hvor meget hjælp rotten skulle bruge. 
 
Såfremt der er nok tilmeldte, kan der tilføjes en Trick kategori. Der gives en lille præmie for bedste trick. 
Her gør følgende sig gældende: 
  •  Fører vælger selv, hvilket trick denne ønsker at fremvise med rotten. Skal der bruges rekvisit til fremvisning, tages dette med hjemmefra. 
  • Føreren beskriver tricket, inden det udføres
  • Maksimal tid: 3 minutter
  • Tricket bedømmes ud fra sværhedsgrad og klar kommunikation mellem rotte og fører.  

Dommer: Anastasia Nikita Mogensen

Agilityregler Sverige

Krav til udstillere

Husk at rotter er flokdyr, så selvom du kun har tilmeldt én rotte, skal rotten have en kammerat med.

Buret eller transportkassen, som rotterne skal tilbringe en hel dag i, skal være stor nok til, at de kan rejse sig op og bevæge sig rundt. Der skal være godt med ventilation i buret/kassen. Der skal være mad og vand tilgængeligt samt et skjulested i form af en køje eller et hus, så rotten kan trække sig tilbage. Hav evt. et tæppe med til at lægge over buret.

Vi ønsker ikke at se laboratoriekasser på udstillingen. 

Hjemmelavede bure af plastikkasser accepteres, så længe de opfylder ovenstående krav.

Giv en hjælpende hånd ved afslutningen af udstillingen. Tør dit bord af, pak bord og stole sammen, smid papir ud og fej omkring hvor du har stået. På denne måde bliver det en fornøjelse for alle parter at være med til udstillingerne og åbner op for muligheden for flere udstillinger på et år. 

Retningslinjer for hygiejne og forebyggelse af smitte

Alle rotter vil blive tjekket i døren ved ankomst. (Det betyder altså, at du ikke må gå ind i lokalet med rotterne før de er tjekket igennem af dommeren) 
Har rotten sår, porfyrin om næse/øjne eller nyser og grynter den, vil den blive afvist i døren (altså sendt hjem). Vær derfor sikker på, at dine rotter er ved godt helbred, inden I tager hjemmefra.

Der er sprit tilgængeligt i lokalet, som du bedes gøre brug af, når du håndterer eller hilser på rotter fra forskellige udstillere. Ønsker udstiller ikke at lade sine rotter håndteres af andre end dommerne, bedes dette accepteres.

Spørg altid rotternes ejer, om du må hilse på rotterne.

Da vi kommer tæt på hinanden i løbet af dagen, er det vigtigt at vi alle tager hensyn til hinanden og udviser venlighed. Giv gerne en hjælpende hånd ved behov. 

Når rotten afleveres på dommerbordet, træder ejeren og andre nysgerrige bag ved tapen på gulvet.

Tilmelding
Det er nemt og enkelt at deltage i udstillingen. Du tilmelder blot dine rotter ved at sende en mail, overføre penge og medbringer rotten til arrangementet. Så klarer dommerne resten. Er du i tvivl om din tilmelding eller betaling er gået igennem, så tag fat i os på vores Facebook side eller skriv en mail, så vender vi tilbage. Vi har ikke tid til at melde tilbage om det er modtaget, da der er mange ting der skal ordnes op til en udstilling. 

Udstilling
15 kr. pr. rotte for medlemmer
30 kr. pr. rotte for ikke-medlemmer

Agility
10 kr. pr. rotte for medlemmer
20 kr. pr. rotte for ikke-medlemmer

Kun publikums favorit
5 kr. pr. rotte for medlemmer
10 kr. pr. rotte for ikke medlemmer
Dette er en mulighed, hvis du ønsker en mulighed for at vinde publikum prisen på en rotte, der ikke skal/kan udstilles. Alle rotter der udstilles, er automatisk med i chancen for at vinde publikums favorit (der skal altså ikke betales publikums favorit, hvis din rotte er tilmeldt udstilling/agility). 

Tilmeldingsgebyret indbetales pr. bankoverførsel til reg. 9570 kontonr. 13168555 Danske Bank. Vi modtager desværre ikke Mobile Pay. 

For at udstille skal man være fyldt 18 år. Børn og unge under 18 år kan deltage med forældrenes samtykke.

Tilmelding af rotter skal ske senest den . Giv også besked i tilmeldingen om du ønsker frokost, tilføj evt. allergener.

Der kan tilmeldes max 8 rotter pr. person til udstillingen og 8 rotter pr. person til agility.
Alt derudover, kan tilmeldes til Publikums favorit (her skal der bare sendes billede af rotten og dennes navn, andet info behøves ikke). 
OBS! Alle rotter der er tilmeldt til selve udstillingen, er automatisk med i publikum favorit, der skal ikke betales ekstra for dem.  

Der sendes en samlet tilmelding for alle rotter via mail (forening@tamrotte.dk).
De informationer vi skal bruge er:
– Dit fulde navn
– Din alder
– Dit telefonnummer
Derefter tilføjes for hver rotte: 
– Rottens navn
– Rottens køn
– Rottens fænotype
– Rottens alder i måneder (evt. tilføj rottens fødselsdato).
– Et tydeligt billede af rotten

Sørg for at have mellemrum imellem hver rotte, så det er tydeligt hvilken rotte der er tale om. 

Billederne skal bruges til publikums favorit, det skal være et billede der tydeligt viser hvilken rotte der er tale om. 

Tag forbehold for ændringer, så tjek gerne siden inden udstilling.