Skrevet af Camilla Bendix Rasmussen, Alenya

  

Du er faldet for ideen om at få rotter. Det er dine første rotter, så der er nogle overvejelser du lige skal igennem, før du anskaffer dig dine kommende kære små. Her henvises der til pasningsvejledning.

Når man har de grundlæggende ting til rotterne, kan man påbegynde søgningen efter nogle nye venner til alt tilbehøret.
Det bedste råd er at købe hos en opdrætter. Oftest kan du få en billig rotte i en dyrehandel og der har været tilfælde, hvor man får den lækreste rotte ud af det, men det er desværre ikke noget der sker så tit.
Hos en god opdrætter vil du kunne få tillidsfuld tamrotte, hvor det som regel også er din garanti for, at rotten er sund og rask og stammer fra en sund og god linje, da seriøse opdrættere som regel ligger et stort arbejde i nøje at udvælge forældrene til kuldet og undersøge linjen. Du vil som oftest også få en rotte, der fra start af er håndtam. 

Det bedste råd er at tage dig en god, lang snak med den pågældende opdrætter du påtænker at købe fra. Her henviser vi til listen over godkendte opdrættere.
Når man har besluttet en opdrætter, man ønsker at købe fra, er det en god idé at læse om forældrene eller forhøre sig mere omkring dem. De fleste opdrættere kender til baggrunden på forældrene, så det ville virke underligt og mistænkeligt hvis en opdrætter ikke kan fortælle noget om ihvertfald forældredyrene på det kuld, man har lavet.

En anden rigtig god idé er at besøge opdrætteren, hvis dette er muligt, og hilse på forældredyrene samt ungerne, når de er kommet. Der er mange opdrættere, der åbner dørene, så man kan komme og hilse på sine unger, forældre, søskende osv., inden man beslutter sig. Nogle gange vil man opleve, at en opdrætter har ventelister på kuld, så det er ikke altid man kan vælge fra et kuld. Men som regel vil man kunne gå ud fra, at opdrætterens kuld vil være lige så lækre næste gang, opdrætteren laver et kuld. Nogle opdrættere ønsker ikke gæster ved rotterne, bl.a. hvis køberen har rotter i forvejen. Dette kan være fordi, man frygter en luftbåren sygdom og har man et stort antal rotter, vil det hurtigt blive til en trist affære, hvis der skulle dukke noget op. 

En rotteunge skal være nysgerrig og helst gerne komme hen til tremmerne, når man kommer hen til buret. Der kan være undtagelser, men her bør man også kunne få en forklaring på, hvorfor ungen er som den er.
En unge skal være sund og rask, øjnene skal være klare og der må ikke være sår eller andet på krop eller ører. Hvis der er noget rødligt (ligner blod) på næse eller øjne, er det som regel et tegn på, at der er noget galt. Det kan bl.a. betyde infektion i de øvre luftveje. En rotte MÅ ikke sige lyde i dens vejrtrækning. Gør den det, er det også et tegn på, at der er noget galt og kan være lungebetændelse/ infektion i luftvejene.

Når ungen skal hjemmefra, skal ungen være minimum 6-8 uger (der rådes til, at man venter, til de er 8 uger og vejer over 100 gram. Hvis du får en syg rotte hjem, der kræver dyrlægehjælp, skal du kontakte opdrætter, hvor du faktisk er berettiget til, at opdrætter dækker omkostningerne for dig. Dette gælder selvfølgelig ikke, hvis rotten er sendt rask af sted og den så bliver syg dage efter hjemkomsten. En ansvarlig opdrætter beholder altid en syg unge, til den er helt rask, hvorefter køber kan hente rotten.

Husk at rotter er sociale, og det derfor er vigtigt, at man får 3 af samme køn. En hunrotte kommer i løbetid hver 3-4 dag og vil her kunne blive drægtig. Hun kan igen blive drægtig, når hun har født og sådan vil den onde spiral køre, indtil hun dør tidligt, fordi hendes krop er slidt ned. Derfor er det bedst at tage 3 rotter af samme køn.
Der er 3 grunde til at der rådes til at få 3 rotter af gangen;

  1. Hvis den ene pludselig dør, vil du ikke stå med en alene rotte, da der vil være en anden i buret. Det er ikke altid, at man kan få fat i en rotte, når man har brug for det, så man er udenom det problem, hvis man har anskaffet sig 3 rotter.
  2. Der er ofte problemer i hierarkiet, hvis man kun har 2 rotter. Med minimum 3 rotter er der bedre fordeling i hierarkiet og det vil være nemmere for rotterne at findes deres plads.
  3. Rotter, der holdes i par, kan risikere at udvikle samme adfærd som en alenerotte. De kan blive skizofrene, deprimerede og udvikle uhensigtsmæssig adfærd. Der kan læses meget mere om emnet her.