Badger

Aftegning: Badger
Andre Navne: Blazed berkshire
Genotype: H/h + modifiers til at give aftegning i hovedet.
Forklaring
Mange potentielle genotyper – normale varianter er H/h og lignende med modifiers til at give en aftegning i ansigtet. Denne type blazed er ofte kaldet Engelsk aftegning. Andre blazed linier kan være rotter med ”Chinchilla”/amerikansk husky/aurora white spotting genet (H/h S/s). Denne er mere normal i USA og i linier importeret derfra.
Beskrivelse
Så meget som muligt af undersiden på rotten skal være hvidt, inklusiv mave, bryst, hals og indersiden af benene, det hvide skal ikke gå op af siderne på kroppen. Bagbenene skal være hvide op til anklen, forbene skal være hvide op til albuerne. Halen skal være hvid på halvdelen af sin længde. Det hvide område skal være rent og fri for enhver form for farve og pletter. Det definerende træk ved denne aftegning er blazen. Den skal være en kegleformet symmetrisk blaze af hvidt, som starter på næsen og fortsætter op af ansigtet til panden. Blazen skal dække knurhårenes fæste og tilspidse til et klart punkt midtvejs mellem øjnene og ørerne. Markeringen skal ikke fortsætte ud på kinderne eller øjnene.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med
Husky

♂ – Nugget
Black blazed berkshire/badger dumbo
Venligst udlånt af LUX Rotter


Baldie

Aftegning: Baldie
Andre Navne:
Genotype: h^ro/h
Forklaring
En kopi af hooded genet og en kopi af essex genet. Essex genet får farven til at blive lysere end standarden, så black bliver koksgrå, agouti ser næsten sandfarvet ud, osv.
Beskrivelse
Toppen af hovedet, med undtagelse af næsetippen og essex-mønsteret skal være farvet, med farven strækkende sig et kort stykke ud bag ørerne. Resten af rotten er hvid. Næsetippen er hvid, en hvid triangle mellem øjnene der peger bagud, og med en hvid linie, der løber fra spidsen af trianglen til det hvide i nakken. Som med den relaterede Essex variant, er det normalt at farven bliver lysere og er ikke en fejl.
Status
Findes ikke i Danmark
Ofte forvekslet med:
Husky


Bareback

Aftegning: Bareback
Andre Navne:
Genotype: h/h + modifiers – ofte er det hm^s/hm^s
Forklaring
Enten hooded med en modifier til at fjerne striben eller homozygos for et andet h-locus gen.
Beskrivelse
Hooden skal være ubrudt, den skal dække hovedet, halsen, brystet og skuldrene, bortset fra i tilfælde af lyst farvede bareback varianter hvor en lysere farvet hals er tilladt. Resten af kroppen skal være hvid. Kanterne på hætten skal være klart tegnet og fri for striber. Det hvide område skal være rent og fri for enhver form for gullige toner og pletter. Ingen farvede pletter eller lignende på ryg og hale.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Hooded

♂ – Tiger
Cinnamon bareback dumbo
Venligst udlånt af Catos Little Rattery


Berkshire

Aftegning: Berkshire
Andre Navne: European berkshire, american berkshire
Genotype: H/h
Forklaring
Delt mellem H-locus for vildt type genet og et mere recessivt h-locus allele.
Beskrivelse
Den skal være symmetrisk markeret med så meget hvidt på brystet og maven som muligt. Det hvide skal ikke gå op af siderne på kroppen, kanterne skal være klare og fri for enhver form for striber. Bagpoterne skal være hvide op til anklerne, forpoterne skal være hvide halvt op af benet. Halen skal være hvid på halvdelen af sin længde. Kropsfarven skal være i overensstemmelse med en anerkendt farve variant. De hvide områder skal være rene og fri for enhver form for farve og pletter.
Dette afviges dog som regel i Danmark, da vi ikke avler efter en standard.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:

♀ – Perla’s Lérida
Dove berkshire m. headspot db
Venligst udlånt af LUX Rotter


Blazed

Aftegning: Blazed
Andre Navne: Badger (blazed berkshire)
Genotype: s/s, modifiers, whitespotting
Forklaring
Blazen er som regel bestående af whitespotting.
Beskrivelse
Blaze modifiers kan lægge sig på stort set alle aftegninger.
Den ses især ofte i forbindelse med variegated.
Den er meget karakteristisk. Optimalt bør det var en lige trekant, hvor farven dækker øjnene, og spidsen af trekanten ender i panden.
Der er mange “blazed mismarked”, hvor den ikke lever op til fx den engelske standard. Det er som oftest dem, vi har i Danmark. Skæve blaze, små blaze, “mælkeskæg” osv.
Mest almindeligt er blazed hooded varianten samt blazed berkshire, som også kaldes badger.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Husky

Alenya’s Adana
Black blazed variegated silvermane
Venligst udlånt af Alenya


Cap stripe

Aftegning: Cap stripe
Andre Navne: Collared
Genotype: h/h + modifiers
Forklaring
High-white/chinchilla spotting gen i kombination med en kopi af en mere ekstrem H-locus allele.
Beskrivelse
Cap stripe’en har et lidt smallere bånd af farve på ryggen end de bandede har. Stripen skal begynde lige efter skuldrene og skal ende nær halen. Stripen er ikke forbundet med cap’en. Cap’en skal have enten et hak som ved den klassiske capped standard, eller en blaze. Markeringen skal være symmetrisk, jævn og klart tegnet.
Status
Findes i Danmark omend sjælden
Ofte forvekslet med:
Hooded


Capped

Aftegning: Capped
Andre Navne:
Genotype: h^n/h^n eller h^e/h^e og muligvis h^e/h^n
Forklaring
Homozygous for et H-locus allele som forårsager ekstensiv whitespotting. Denne markering er genetisk den samme som en black eyed white, men med modifiers der tillader mere farve. På grund af den ekstra farve er denne variant ikke tilbøjelig til epilepsi og døvhed i samme grad som BEW rotter er.
Beskrivelse
Topfarven skal ikke strække sig forbi ørerne og den skal følge linien af det underste kæbeben, den skal ikke strække sig ned under kinden. En hvid blaze eller spot i ansigtet, og resten af kroppen er hvid. Farven skal være en anerkendt farvevariant. Hvide områder skal være rene og fri for gule toner eller pletter.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Bareback

♂ – Python
Black capped notch
 Venligst udlånt af Catos Little Rattery


Dalmatian

Aftegning: Dalmatian
Andre Navne: Dalmatiner, mottled
Genotype: H/h + modifiers 
Forklaring
Lig variegated, men med modifiers der bryder hætten. Dette navn er også brugt som en ”catch-all” betegnelse i USA for enhver rotte med nogle pletter på sig, der ikke passer ind i nogen anden kategori.
Beskrivelse
Markeringer er lig varigated mus med farvede stænk/pletter på en hvid baggrund og fri for enhver solidt skåret markering. Stænkene skal være talrige og ujævn i konturen, men tilnærmelsesvis lige i størrelserne og vel fordelt over hele kroppen
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Variegated


Down under

Aftegning: Down under
Andre Navne: DU (forkortet)
Genotype: Endnu ikke en fastlagt genotype
Forklaring
En dominant aftegning som lægger sig på H-locus men ikke er H-locus selv.
Beskrivelse
Stor, bred aftegning på den hvide mave.
Aftegningen har samme farve som rottens grundfarve.
Hvis rotten er blue, vil down under aftegningen også være blue.
Den forveksles ofte med “kyssepletter” som hooded og berkshire ofte har.
Dette er dog ikke den dominante aftegning down under.
Da den er dominant kræver den, at minimum en af forældrene er down under.
Ved agoutibaserede farver vil farven på maven altid være svagere end topfarven, da agoutibaserede varianter er mere “grålig” på maven.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
“Kyssepletter”

♂ – Dorthea’s Hugonis
Black hooded down under dumbo rex
Venligst udlånt af LUX Rotter


Essex

Aftegning: Essex
Andre Navne: Robert
Genotype: H^ro/H (essex skal ikke forveksles med husky)
Forklaring
En kopi af vildt-type h-locus allelet og en kopi af essex-genet. Essex genet gør, at farverne bliver lysere end standarden, så sort bliver koksgrå, agouti ser mere sandfarvet ud osv.
Beskrivelse
Fuld farve skal løbe langs toppen af rotten, det mørkeste område skal være langs rygraden, hvor den bliver mindre intens ned af siderne af dyret. Den gradvise fading af farven fortsætter indtil maven selv er off-white, uden nogen pletter eller mørkere farve. Når man ser den fra oven skal fading effekten være symmetrisk, den skal ikke have nogen tydelig afgrænsning. Der skal ikke være nogen mønstre af kontrast farve. Ansigtsmarkeringen: En headspot er essentiel. Denne skal være afgrænset og symmetrisk. Lange blazes skal forhindres.
Status
Findes ikke i Danmark
Ofte forvekslet med:
Berkshire


Hooded

Aftegning: Hooded
Andre Navne: I nogen europæiske landes kaldes den japansk hooded
Genotype: h/h
Forklaring
To kopier af hooded-genet, med modifiers til at forlænge rygstriben.
Beskrivelse
Hætten skal være ubrudt. Den skal dække hoved, bryst og skuldre, bortset fra i lyst farvet hoodede varianter, hvor en lysere farve hals og bryst er tilladt. Hooded skal fortsætte ud i striben på rygsøjlen, som skal strække sig ned til halen, med så meget af halen farvet som muligt. 
Det er meget normalt, at aftegningen varierer meget mellem “perfekt” hætte, og hvad man kalder mismarked.
Mismarked er egentlig blot en betegnelse for, at hætten er brudt og ikke går fra nakke/skuldre til haleroden og ud på halen.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Hooded mismarked forveksles ofte med variegated

♂ – LUX Baby Blue
Agouti hooded dumbo
Venligst udlånt af LUX Rotter


Husky

Aftegning: Husky
Andre Navne: Roan
Genotype: ro/ro
Forklaring
Recessive husky gener. 
Den lægger sig op af H locus og findes i en berkshire version (H/h ro/ro) – berkshire husky – og i en hooded version (h/h ro/ro). Den hooded version kaldes banded husky.
Aftegningen kan bæres.
Beskrivelse
Husky er født med en solid farve, men fra omkring 4-6 ugers alderen begynder de at falme/fade. Dette er en støt øgning af antallet af hvide hår blandet med den solide farve. Fadingen starter som regel i ansigtet, på siderne og ved haleroden på ungrotten, derefter arbejder det sig vej op over nakken. 
Med hver fældning bliver rotten gradvist lysere.
Det er meget individuelt fra dyr til dyr, hvor meget de fader.
Mønster: Huskien skal have så symmetriske markeringer som muligt. Undersiden skal være komplet hvid. Hovedet: En bred opadvendt V formet blaze, som inkludere knorhårsfæstet og som snævrer indad til et punkt mellem ørerne. Kæbelinien og undersiden af hovedet skal være hvidt.
Øjenfarven kan være sorte, “husky eyed” (sorte med tydelig rød pupil), ruby eyed, red eyed eller pink eyed.
Det retter sig som regel efter rottens farve. Men enkelte farver ændrer øjenfarve komplet.
Fx en blue husky har oftest røde øjne. Husky rotter med en farve, der som regel er ruby eyed (fx fawn) ender ofte med red eyes eller pink eyes.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Blazed

♂ – LUX Trinidad
Russian blue berkshire husky dumbo
5 uger gammel
Venligst udlånt af LUX Rotter


Irish

Aftegning: Irish
Andre Navne: European berkshire, american berkshire
Genotype: H/h^i
Forklaring
Forskellige genotyper er mulige. Normalt er det en kopi af selfgenet og en kopi af et andet h-locus allele (irish allelet).
Beskrivelse
Hvid ligesidet trekant på brystet med fødderne på forbenene hvide og fødderne på bagbene hvide på halvdelen af deres længde. Trekanten skal være af en god størrelse, klart aftegnetog fri for striber. Skal ikke fortsætte i en stribe ned af maven, men skal fylde al pladsen mellem forbenene. Kropsfarven skal stemme overens med standarden.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Alm. berkshire


Masked

Aftegning: Masked
Andre Navne: Mismarked black eyed white
Genotype: h^n/h^n
Forklaring
Homozygous for et h-locus allele, der forårsager ekstensiv white spotting. Denne markering er genetisk den samme som black eyed white, men med modifiers der tillader mere farve.
Beskrivelse
Helt hvid rotte med farvet maske over begge øjne, den skal ikke strække sig så langt ned som til munden. Masken strækker sig ikke over ørerne og kanterne på markeringerne er klart defineret. Ingen farvede pletter på nogen anden part af kroppen.
Status
Findes ikke Danmark
Ofte forvekslet med:

♀ – Filstalnager Fleur de Verra
Cinnamon masked
Venligst udlånt af HellRats


Patched

Aftegning: Patched
Andre Navne: Spotted, mismarked masked
Genotype: h^n/h^n
Forklaring
Homozygous for et h-locus allele, der forårsager ekstensiv white spotting. Denne markering er genetisk den samme som black eyed white, men med modifiers der tillader mere farve.
Beskrivelse
Helt hvid bortset fra små pletter i ansigtet, normalt kun en enkelt plet, der dækker en del af ansigtet.
Status
Findes i Danmark omend sjælden
Ofte forvekslet med:

♂ – Einstein
Black patched
Venligst udlånt af HellRats


Self

Aftegning: Self
Andre Navne: Solid, ensfarvet, unmarked
Genotype: H/H
Forklaring
Vildt-typen. Ingen markeringer. Helt ensfarvet og solid i farven.
Beskrivelse
En helt ensfarvet rotte. Ingen hvide markeringer på mave, hale eller fødder.
Dog er mange self rotter i Danmark “mismarked”. De har gerne lidt hvide stikhår på fødderne.
Ligeledes vil mange rotter silvere med alderen – altså få hvide stikhår i pelsen grundet dårlig hel farve.
Sortbaserede self’er vil bare samme farve på hele kroppen.
Agoutibaserede self’er vil altid have lysere og mere grålig mavefarve.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Overmarkeret berkshire

♂ – LUX Basil
Blue self dumbo rex
Venligst udlånt af LUX Rotter


Turpin

Aftegning: Turpin
Andre Navne:
Genotype: Ukendt
Forklaring
Kombination af chinchilla og essex.
Beskrivelse
Markeret rotte med farve begrænset til definerede områder af ansigtet og et bredt bånd af farver drysset ned af ryggen. Face: (lig husky) – to trekanter af farve fra ørerne, der peger mod øjnene. Trekanterne mødes mellem ørerne. Denne farve og farven på ryggen er blandet med hvidt for at give et udtryk af at farven er let strøet henover den hvide baggrund. Farven på ryggen er repræsenteret i en bred stribe.
Status
Findes ikke Danmark
Ofte forvekslet med:


Variegated

Aftegning: Varigated
Andre Navne: European berkshire, american berkshire
Genotype: H^re/h^i eller H^e/h^i
Forklaring
En kombination af alleler på H-locus – et der tillader meget white spotting (det samme som giver masked, BEW osv) og et der kun tillader en smule whitespotting. 
Beskrivelse
Hovedet og skuldrene skal være en tydelig farve med fx en headspot eller blaze i panden. Hvis en headspot er til stede skal denne være placeret centralt i panden, rund eller oval i form og som regel ikke større end rottens øje. Blazes er en kegleformet symmetrisk blaze af hvidt, der starter på næsen og fortsætter op af ansigtet til panden. Blazen dækker knorhårsfæstet og snævrer indad til et punkt midtvejs mellem øjnene og ørerne. Markeringen skal ikke fortsætte over kinderne eller øjnene. Resten af overdelen (ryg, sider og hale) af rottens krop skal være hvid, jævnt markeret med mønstre og pletter af tydelig farve, kropsfarven skal følge en anerkendt farvestandard. Undersiden (inklusiv mave, bryst og hals) skal være hvid, fri for cremede toner og pletter.
Desværre forveksles variegated ofte for en “dårlig” hooded rotte.
Altså en rotte hvor hood’en ikke er perfekt men derimod manglende eller svagt plettet. Det er ikke korrekt at kalde denne for variegated.
Status
Findes i Danmark
Ofte forvekslet med:
Hooded mismarked

♂ – LUX Hudson
Mock mink varigated notch down under dumbo rex
Venligst udlånt af LUX Rotter