Her i DDTF lægger vi stor vægt på engagement, når det kommer til opdræt af tamrotter. Vi har derfor valgt at lave en opdrætterliste, der overholder de etiske retningslinjer, som vi mener gør en opdrætter til en god opdrætter.


Sjælland

Alenya v/ Camilla Bendix Rasmussen

4200 Slagelse, Vestsjælland

Hjemmeside: www.alenya.dk

Facebookside: Alenya (rattery)


Mataleto Rats v/ Malene Carlsen

4250 Fuglebjerg, Vestsjælland

Hjemmeside: www.mataletorats.weebly.com

Facebookside: Mataleto Rats


Moonrise Rats v/Benitta Borgmann

4100 Ringsted

Hjemmeside: www.moonriserats.webnode.dk

Facebookside: Moonrise Rats


Ratatosk Rotter v/ Kristina Louise Mejer

2860 Søborg, Storkøbenhavn

Hjemmeside: www.ratatoskrotter.weebly.com

Facebookside: Ratatosk Rotter


Fyn

Toola Roola Rattery v/ Jill Møller Andersen

5750 Ringe

Hjemmeside: www.toolaroolarattery.weebly.com

Facebookside:


Red Ruby Rattery v/ Sabrine Nissen

5700 Svendborg

Hjemmeside: www.redrubyrattery.dk

Facebookside: Red Rubys


SkyRats v/ Kristina Maria Róðá

5260 Odense S

Hjemmeside:

Facebookside: SkyRats


Jylland

Webmor Rotter v/ Belinda Treichel

6240 Løgumkloster, Sønderjylland

Hjemmeiden: www.webmor-rotter.dk

Facebookside: Webmor Rotter


Carpe Diem Rats v/ Camilla Carstensen

9490 Pandrup, Nordjylland

Hjemmeside: www.carpediemrats.weebly.com

Facebookside: Carpe Diem Rats


Ønsker du at stå på listen over opdrættere, har foreningen nogle krav, der skal opfyldes. Send os en ansøgning på forening@tamrotte.dk, hvor du beskriver dit opdræt, dokumenterer din buropstilling/rottehold i form af billeder samt en henvisning til din hjemmeside mm.

Krav

 • Opdrætteren  skal være medlem af foreningen.
 • Opdrætteren skal have kendskab til rotte-genetik – ikke kun for at kunne forudsige hvilke farver og typer, der med størst sandsynlighed vil dukke op i et bestemt kuld, men også for at vide hvilke parringer, man IKKE bør foretage.
 • Opdrætteren skal have en hjemmeside eller facebookside, hvor alle oplysninger omkring kuld er tilgængelige. 
 • Har opdrætteren begge køn, skal disse gå kønsopdelt.
 • Én han- og én hunrotte går kortvarigt sammen udelukkende med parring for øje. Parringen foregår i et mindre bur. Når hunrotten med overvejende sandsynlighed er blevet drægtig, sættes begge rotter tilbage i deres respektive grupper.
 • Hanrotten må tidligst bruges i avlen, når den er fyldt 1 år. Dette for at sikre, at den ikke som fuldvoksen vil kunne begynde at vise tegn på genetisk betinget aggression. Hanrotten bør kun bruges i avl, hvis den vejer mindst 500 gram og er både fysisk og mentalt sund og rask.
 • Hanrotten skal have minimum 3 ugers pause mellem hver parring for at få ro på hormonerne. Nogle hanner reagerer voldsomt på damebesøg.
 • Hunrotten skal være fyldt 6 måneder og veje mindst 250 – 300 gram ved sin første parring og den første parring skal senest ske, inden den er fyldt 10-12 mdr. Efter ungerne er blevet fravænnet, skal der gå 2-4 måneder før næste parring – og eftersom drægtighed og opfostring af kuld slider på hunrotten, må den højst få 2 kuld i sin levetid. Ligesom hanrotten skal den naturligvis også være både fysisk og mentalt sund og rask. Hunrotten skal have fået sit sidste kuld, inden den er fyldt 15 – 18 mdr.
 • Hunrotten sættes alene i fødebur 1-2 dage før forventet termin og går alene, indtil ungerne er fravænnet. En legetante kan evt. tilføjes, når ungerne er 3 uger gamle.
 • Ungerne vil under opvæksten blive vejet og checket igennem mindst én gang om ugen for at sikre, at de udvikler sig, som de skal. Opdrætteren tager ugebilleder af ungerne, så interesserede købere også vil kunne følge med i ungernes udvikling.
 • Opdrætteren skal være villig til at lægge et stort arbejde i at følge sine dyr tæt igennem hele deres liv – både de dyr, h*n selv beholder samt dem, der er blevet solgt til nye hjem (inkl. de solgte dyrs evt. afkom). Disse informationer skal til enhver tid deles med interesserede købere af en unge fra den linje samt andre opdrættere
 • Opdrætteren stiller krav til køberen om at få tilbagemeldinger om rottens udvikling og fysiske og mentale sundhed flere gange i løbet af dens liv og vil til gengæld stå parat med støtte og vejledning, hvis der på et tidspunkt skulle opstå uventede problemer med den.
 • Opdrætteren bør ikke tøve et sekund med at lukke en linje, hvis der skulle opstå komplikationer ift. adfærd, sygdom mm. hos afkommet i en linje. Dette betyder, at der for alle parter er komplet avlsforbud.
 • Ungerne sælges tidligst, når de er fyldt 5 eller 6 uger og vejer minimum 90 – 100 gram
 • Unger sælges på en såkaldt købsaftale og ungerne vil i første omgang kun blive solgt som kæledyr og ikke avlsdyr. Udvikler ungerne sig positivt og køber ønsker et kuld, aftales der nærmere med opdrætteren og køber få evt. købsaftalen lavet om til en avlsaftale. Herefter er opdrætter med inde over valg af partner samt valg af købere til afkommet.
 • Skulle man være uheldig ikke at finde hjem til alle unger, inden de er fyldt 10-12 uger, beholder man dem selvfølgelig selv. De må under ingen omstændigheder afleveres i en dyrehandel, sælges til slangefoder eller aflives. Man sætter ikke et kuld unger i verden, hvis man ikke er i stand til at tage vare på dem resten af deres liv.
 • Skulle en rotte vise sig ikke at være egnet til et kuld, bliver rotten selvfølgelig boende hos opdrætter og bør ikke omplaceres/sælges, fordi rotten ikke viste sig at være egnet. En opdrætters rotter er først og fremmest kæledyr og ikke avlsdyr, som bliver taget fra burkammerater og vante omgivelser, fordi den ikke kan indgå i avl.
 • Syge eller skadede dyr – eller hunrotter, der gennemgår en problematisk fødsel – skal naturligvis ALTID vurderes og behandles af en dyrlæge. Dette er også tilfældet, hvis det drejer sig om mindre unger, hvad enten man selv ville have beholdt dem eller de skulle have været solgt videre.
 • Opdrætteren har en god omgangstone i offentlige fora.
 • Opdrætteren skal svare på sine henvendelser fra købere – nye som gamle – samt overholde sine aftaler.
 • Opdrætteren overholder selvfølgelig Dyreværnsloven.