Udarbejdet af Camilla Bendix Rasmussen

Du går måske med en drøm om at lave et kuld. Det kan være spændende at opleve sådan nogle smukke unger og følge udviklingen, fra de er små og lyserøde, til de bliver store og stærke. Der findes ikke noget stærkere bånd, end når man har fulgt en rotte fra helt lille til gammel. Men det er ikke bare lige til at sætte et kuld til verdenen, da der ligger en del arbejde forud end bare at sætte hun og han sammen, fordi de er åh så søde og smukke.

Her er nogle af de overvejelser, man bør tænke over: 

 • Se på forældredyrene. Er det nogle gode forældre, søde, dejlige, store, gode til at tage imod nye i gruppen, gode overfor både burkammerater og mennesker. Har de begge de egenskaber, du ønsker kommende unger skal have ?

 • Det er at foretrække, at den ene (gerne begge) af forældrene har en kendt baggrund. Kender du til søskende, forældre og meget gerne mere i baggrunden på den ene/begge forældre, vil du lettere kunne vurdere temperament og helbred i de pågældende linjer. Brug dem med gode gener bag sig, uden nogle former for negative egenskaber, som slemme arvelige sygdomme eller aggression. 

 • Har du økonomien til et dyrlæge besøg, hvis nu det skulle blive nødvendigt med hjælp til enten fødselshjælp eller et kejsersnit?

 • Har du mulighed for og er du villig til at beholde evt. overskydende unger, såfremt du ikke skulle få solgt alle ungerne? Det er ikke velset, at man afleverer overskydende unger til en dyrehandel eller til foder. 

 • En god ting vil altid være at lære lidt af den grundlæggende genetik før man kaster sig ud i at opdrætte.

 • Der er mange garvede opdrættere, som gerne hjælper dig med, hvad de kan, så tøv ikke med at spørg om hjælp.

Hanrotten

 • Hanrotten bør være fyldt 1 år ved hans første kuld, da det tidligere er set, at aggressioner kan opstå frem til hannen er 1 år og man i avl helst bør undgå at avle på aggressive/dominante rotter. Er hannen uden kendt baggrund, anbefales det, at hannen er fyldt 1 år og 6 mdr.

 • Han bør veje mindst 500 gram, da det er godt at bruge en han med god størrelse i avlen (en han er aldrig for gammel til at få et kuld). 

 • Ifølge Ratbehavior, er det typisk hanner, der opstår aggressioner ved. Frem til hannerne er omkring 5-6 mdr., vil man opleve, at hannerne vil lege/slås en del – dette er der som regel ikke nogle faresignaler ved. Når hannerne når en social modenhed (5-6 mdr.), bliver kampene mere “alvorlige” (her dannes et hierarki) – det bør dog aldrig gå over i, at burkammerater kommer til skade, da det her må formodes, at pågældende rotte, der skaber problemerne, har fået aggressive tendenser. Her bør man vurdere situationen og træffe en beslutning herefter, men man vil normalt ikke anvende pågældende rotte i avl, hvis det er slemt.

 • I få tilfælde vil der i alderen 5-6 mdr. opstå for voldsom dominans, som betegnes ved aggression (hvor rotten dissideret bider hul i burkammeraterne). I et forsøg oplevede man at en alfa blev syg. Da han forlod gruppen, overtog en anden han alfa posten, da alfaen 1 uge efter kom tilbage i gruppen, blev han dræbt af den nuværende alfa. 
  http://ratbehavior.org/Aggression.htm#Age 

 • Derudover nævnes det på http://ratguide.com/breeding/breeding/breeding_age.php, at man gerne i nogle tilfælde anvender ældre hanner, da det kan være en fordel hvis hannen har ukendt baggrund eller der måske er usikkerhed og man lettere kan vurdere temperament, helbred og levealder ved at vente, til de er lidt ældre. 
  Derfor er det et godt råd, at hvis man vælger en han med ukendt baggrund, venter man til hannen er over 1 år – gerne ældre.  
  En ting man dog bør være opmærksom på, hvis man anvender ældre hanner, er om de er gamle i sind og udseende. Her kan man nemlig risikere, at de vil lave for store sædpropper, hvor man kan risikerer, at den forstener og kan give hunrotten komplikationer ved fødsel. Dette er ihvertfald ud fra dyrlæges formodninger og egne erfaringer i omgangskredsen. 

Hunrotten

 • Hunrotten bør være mellem 6-12 mdr. ved hendes første kuld og ikke ældre end 15-18 mdr. ved hendes andet kuld, da hunrottens bækken med tiden ændrer sig og hunrotten derved vil have sværere ved at føde kuldet.

 • Hun bør veje mindst 250 g gerne 300 gr, da hun derved har en god vægt til at bære et kuld unger. 

 • Selvom en hunrotte kan blive drægtig i en alder af 5-6 uger, er dette ikke at anbefale, da hunrotten mentalt stadig er en lille unge. Den bør få lov at vokse sig stærk nok til at klare et kuld, da det er fysisk udmattende for en hunrotte at bære, føde og pleje et kuld. 

 • Det er set at unge mødre kan klare kuld i en tidlig alder, men at ungerne er væsentligt mindre og hunrotten ikke når den samme størrelse som søskende fra samme kuld. Mange opdrætter, når rotten er 4-5 mdr. og frem til de er 12 mdr. 

 • Der er ingen optegnelser for, at hunrotten kan opleve komplikationer ved fødslen frem til de 12 mdr. ved det første kuld. 
  Ifølge Ratbehavior ændres en hunrottes bækken sig kun meget lidt i løbet af hendes levetid. Under drægtigheden plejer det hos andre pattedyr at ændre sig, så bækkenet udvider sig/bliver slapt og moderen kan føde, men det er bevist, at rottens bækken er bredt nok til at kunne føde ungerne og ikke bliver slapt/udvidet under drægtigheden. 

 • Rottens fertilitet er bedst i alderen 3-10 mdr. her opnår den sit højdepunkt. Når hunnen er omkring 15-18 mdr. oplever den en menopause, hvor hunnen er mindre fertil – her er der mindre chance for, at hunnen kan producere æg og hermed blive drægtig. Hun kan stadig blive drægtig, når hun er over 18 mdr. gammel, men chancerne er minimale og ikke at anbefale.
  http://ratguide.com/breeding/breeding/breeding_age.php

 • Bækkenet ændrer sig i løbet af rottens levetid fra at være brusk, til at blive til knogler – dette sker dog først efter hunrottens overgangsalder (15-18 måneder), derfor er der en højere risiko jo ældre hunnen er, da brusken gradvist ændres til knogler- Ratbehavior http://ratbehavior.org/PubicSymphysis.htm
  http://ratbehavior.org/RatYears.htm


 • Det moralske aspekt i at hunrotten ikke bør få kuld, før den er 6 mdr., kan være at se på rotternes alder og sammenligne med menneskealder – en hunrotte på 6 mdr. vil være 18 år i menneskeår – man rynker jo også på næsen af en kvinde på 15-16 år, som skal være mor for første gang.