Skrevet af Camilla Bendix Rasmussen, Alenya

Rotten er det perfekte kæledyr og har hver sin unikke personlighed. Man kan knytte et virkelig specielt bånd til rotterne og de kommer meget hurtigt til at betyde en del for en. Rotten minder på mange måder om både hunden og katten. De er selvstændige og har deres egen vilje, ligesom katten, hvor mange af dem kommer, når de vil. Især hvis du har hunner. Man kan lære dem tricks og agility som hunde. Man kan nogle gange få de dejligste puttetrolde – dem kan man kalde “TV-rotter”, da man kan sidde med dem og hygge, mens man enten ser fjernsyn eller tager en lille lur på sofaen og rotten er der stadig når man vågner. Rotten er alt i alt et helt vidunderligt kæledyr. Der er ofte spørgsmål om, hvad man skal vælge af køn, når man skal ud og skaffe sig sine første rotter. Det er op til hver enkeltes behov og hvad man har lyst til. 

En hunrotte er oftest meget livlig. Der er som regel ikke tid til at sidde stille og hygge, for hele verdenen er jo spændende og alt skal gerne undersøges. De er nogle frækkerter, som bringer mange smil og grin frem. Det sjoveste er, når de er i løbetid, hvis det er en løbetid man tydeligt kan se, og mærke. Der er nogen man slet ikke kan holde rundt om når de er i løbetid, for så dirrer de i hele kroppen. Med nogle hunner kan du godt, men de bliver mere spoinkende og så er der dem, man overhovedet ikke kan se det på. Hvis man vil have rotter med gang i, så skal man tage hunrotter, for de er alle vegne. Når det så er sagt, så er det ikke fordi, de er mindre tamme. Der findes også hunrotter, der har tid til lige at sidde og nulre lidt, men det skal da ikke være for længe af gangen, for tænk nu hvis man gik glip af et eller andet. Så er der også det med størrelsen – de er ikke så store igen. De ligger typisk på 200 – 550 gram som som udvokset.

Så er der de store bamsede drenge. Drenge er lidt mere afslappede og slaskede. De har tid til at ligge og putte, for verdenen er ikke så spændende, så det kan sagtens vente. Det er meget bedre at ligge og hygge med madmor/far og blive nulret lige mellem ørene. Hannerne vejer typisk mellem 400 – 900 gram. Så hvis du vil have rotter, der er mere rolige og tager livet afslappende og elsker at putte, så er det hanner du skal vælge. 
Hanner lugter dog mere end hunner.