Oversat med tilladelse fra Entertaining Norwegians
Oversat af Annbritt Jørgensen

Ældre rotter er tilbøjelige til at få svulster; især omkring 1 ud af 3 hunner (og en mindre portion hanner) vil udvikle brystkræftknuder. De fleste brystkræftknuder hos engelske rotter lader til at være ”lipomas”, som opstår fra fedtet i mælkekirtlen snarere end fra kirtlen selv, og er indkapslet, godartede og direkte bag en brystvorte: men der er også nogle farligere svulster, som opstår i selve kirtelvævet og disse kan opstå i yderligtliggende kirtler ret langt fra den tilknyttede brystvorte. Amerikanske linier siges at være tilbøjelige til endokrine svulster, som opstår i selve brystvævet, og disse er mere tilbøjelige til at at være aggressive end lipomas er det.

Hunnen har 12 brystvorter, men egentligt kun 8 bryster. Foran hendes forben og lige bagved/imellem hendes bagben er der brystpar, hver med en enlig brystvorte. Bag hendes forben og foran hendes bagben er der større bryster med to brystvorter: Jeg ved ikke, om der er en separat brystkirtel til hver brystvorte og de bare er meget tæt sammen, eller om disse dobbelt-vortede bryster kun indeholder 1 brystkirtel. Med formålet at ”udvikle knuder” opfører de sig som om de kun har en kirtel, så en hun kan udvikle et maksimum af 8 brystsvulster.

Metastases lader ikke til at opstå hos tamrotter (og er sjældent hos mus), forudsat at immunsystemet ikke fejler noget. Få typer af svulster er invaderende – dvs., de spreder sig på stedet og infiltrere omkringliggende væv – men man får ikke sekundære svulster, der dukker op på steder, der fysisk ligger fjernt fra den oprindelige svulst. Det er et omstridt punkt, om nogen svulster hos rotter overhovedet kan klassificeres som kræftknuder. Ondartede svulster – kræft – er normalt defineret som dem, der er invaderende og danner metastaser, mens godartede svulster er dem, der hverken er invaderende eller danner metastaser. Der er ikke rigtig noget ord for svulster, der er invaderende men ikke danner metastaser, idet det er en situation, som normalt ikke ville opstå hos mennesker.

Uopererbare indvendige svulster på f.eks. hjerne og lunger opstår af og til. Men størstedelen af svulster hos rotter er godartede, smerteløse og udvendig på deres hud eller lige under den. De fleste – inklusive en stor del af mælkekirtelknuderne – kan nemt fjernes hvis de begynder at genere dyret. Rotter overlever både bedøvelse og operationer ret godt, med minimal lidelse; så størstedelen af svulsterne giver ikke meget større medicinske problemer end en byld. Imidlertid når du vælger dine rotter, bør du huske på, at hunner sandsynligvis kan repræsentere en højere dyrlægeomkostning.

Fordi metastases næsten aldrig opstår hos tamrotter, er der ingen hast med at få fjernet svulster, og det er generelt uskadeligt at lade dem være, indtil de begynder at komme i vejen for dyret. Hold dog alligevel øje med, om der opstår en blød, squishy svulst langs vagina og anus hos hunner. Denne type svulst vokser hurtigt og bliver undertiden viklet rundt om urinrøret, og gør den uopererbar. Selv meget store eksempler på denne type svulst kan normalt fjernes sikkert af en dygtig dyrlæge, men risikoen for, at den bliver uopererbar er meget højere end for mælkekirtelknuder: så den bør fjernes a.s.a.p. medmindre rotten er så gammel og skrøbelig, at en operation er en stor risiko.

Denne svulst kan også vildlede dyrlæger til at tro, at den er uopererbar, selv når den ikke er det. Den føles ofte, og bevæger sig, som om den er fastgjort til endetarmen, og din dyrlæge kan derfor beslutte, at situationen er håbløs: men faktum er, at hvis svulsten opereres på, løsner den sig altid, eller næsten altid, fra endetarmen uden problemer. I virkeligheden, siden metastases næsten aldrig opstår hos rotter, er det meget usandsynligt, at denne svulst (som er fedt) kan sprede sig til endetarmen (som er epitelvæv). Jeg antager, at hvad den gør er at infiltrere fedtet i den mesentriske membran som forbinder sektioner af indvolde, så den bevæger sig med endetarmen, fordi den sidder fast på membranen, som er fastgjort til endetarmen, men den kan ret nemt skæres ud.

Der er andre former for aggressive svulster som aldrig, eller næsten aldrig, er operative, såsom svulster på næsebenet eller ørekanalen, papilloma, forskellige hud svulster og en, der opstår som en progressiv fortykkelse af huden rundt om brystkirtlerne. Tamoxifin kan reducere dem, der har kirteloprindelse, man ellers er man bare nødt til at behandle symptomerne så længe dyret stadig er interesseret i livet og ikke er seriøst ulykkeligt, og til sidst aflive det.

Indvendige svulster er sjældne, i det mindste hos britiske rotter. For symptomer på hjernesvulster, se under neurologiske sygdomme.

Det er utroligt svært at eliminere svulster ved selektiv avl og stadig ende ud med en sund og rask rotte.  Oftest er det en rotte i god form, en flot, livskraftig rotte, som får knuder, og de afpillede, forpustede rotter med begyndende nyresvigt, som forbliver svulst-frie. Dette kan delvis være fordi mange rottesvulster opstår fra legemlige mutationer i fedtvævet, og usunde rotter har mindre fedtvæv at mutere: men jeg mistænker at voksende svulster i sig selv er et tegn på livskraft. Dette ville give mening. Rotter bibeholder evnen til at gro nyt væv efter en skade (inklusiv nyt nerve væv efter slag), og til at vokse i størrelse gennem hele livet, i meget større udstrækning end andre pattedyr gør: Men at have en øget evne til at gro nyt væv medføre sandsynligvis en forøget risiko for at gro nyt væv, man ikke ønsker, deriblandt svulster. Skravlede, syge rotter har normalt en reduceret evne til at hele og til at vokse – og det betyder sandsynligvis en reduceret risiko for at gro ekstra dele.

Til alle, som forsøger at avle sunde rotter, vil jeg sige: Avl ikke på en linie, der har en høj hyppighed af ikke-mælkekirtelknuder/knuder der opstår hos hanner, eller som har en usædvanlig stor hyppighed af mælkekirtelknuder (hvis dine hunner får gennemsnitligt mere end 2 svulster hver før de fylder 2 år, så har du højst sandsynligt et problem). Men hvis det kommer ned til et valg mellem en flot linie, der strutter af sundhed, men med nogle få knuder, og en sørgelig, radmager linie, der er knudefri, så lev med knuderne: de er kun en lidelse for din pengepung, hvorimod nyresvigt er en lidelse for rotten.

Ordforklaring:
Papilloma er et virus, som giver kønssygdomme, evt. vorter og gevækster
At danne metastaser, at sprede sig fra startstedet til andre steder
Den mesentriske membran – Er en membran der holder indvoldene på plads bag til (mod ryggen) bruges til mange forsøg fordi den har interessante egenskaber


Billeder
Billeder af typiske mælkekirtelknuder