Oversat med tilladelse fra Carole Nelson, Lilratscal
Oversat af Annbritt Jørgensen

Rotter over 2 år har 87% chance for at udvikle svulster. Svulster kan både være udvendige og indvendige. Leukemi (kræft, der indvolvere de hvide blodlegemer) er også meget normalt. Både hanner og hunner udvikler godartede brystknuder, og hunner udvikler godartede knuder ved livmoder og kønsåbning. Dette er de mest normale knuder hos tamrotter.

Rotter har brystvæv beliggende under huden andre steder end på undersiden af maven, så det er ikke unormalt at finde knuder og buler, der forestiller knuder på skuldrene, siderne og ved haleroden. Disse knuder er relativt nemme at fjerne kirurgisk under almindelig bedøvelse.

Se evt. artikel om mælkekirtelknuder.

Tamrotteejere bør søge dyrlægeråd så snart de opdager en knude, bule eller usædvanlig masse stikke frem fra en kropsåbning, massen kan fjernes kirurgisk af dyrlægen og undersøgt for at fastslå dens præcise vævstype identitet, godartethed vs. Ondartethed, etc, hvilket igen kan hjælpe med at afgøre patientens fremtidsudsigt.

Knuder har det med at vokse sig fortsat større og kan danne sår og blive inficerede, hvis de når meget stor størrelse. Af den grund er det altid at foretrække at fjerne dem mens de er meget små. En kvalificeret dyrlæge vil også fortælle dig, om det er en knude eller en byld. Bylder kan komme hurtigt, og har også brug for øjeblikkelig omsorg.

Godartede knuder er normalt ikke fastgjort til nogen organer; de er for det meste lige under huden og vokser ikke særlig hurtigt, så disse knuder kan blive meget store, før man fjerner dem. MEN… Det er bedst at få enhver knude fjernet mens den stadig er lille, fordi det vil kræve et mindre snit, mindre tid under bedøvelse, og knuden selv vil have mindre tid til at afkræfte sin vært for værdifulde næringsstoffer og energi.

Ondartede (kræft) knuder vokser normalt meget hurtigt og er for det meste fastgjort til et organ, knogle, etc. Jo før man fjerner denne type knude, des bedre, for de spreder sig til andre dele af kroppen meget hurtigt.

Så enhver svulstsituation er forskellig. Der er intet mønster, men en knude der er fastgjort til noget (du kan ikke få din finger hele vejen rundt om den) bør anses for at være mistænkelig, da det meget vel kan være kræft.

Kirurgi er det hele værd – uanset prisen. 

Osteosarcoma: En ondartet (kræft) knoglesvulst. Sekundære vækster (metastase) er normalt. Symptomerne er normalt smerte og hævelser på siden af svulsten og der er ofte historier om forudgående lessioner, selvom det er tvivlsomt hvorvidt disse medvirker til årsagen.

Nogen gange er man nødt til at tage din beslutning baseret på rottens alder. Hvis rotten er gammel eller ikke i den bedste kondition, kan det være hårdt for den at få foretaget en operation. Dette er man nødt til at diskutere og beslutte i samråd med sin dyrlæge.


Billeder
Her ses billeder af cancerknuder.