Oversat med tilladelse fra Carole Nelson, Lilratscal
Oversat af Annbritt Jørgensen

Rottens 4 fortænder vokser konstant, omkring over 1 cm om året. De har brug for konstant slibning for at holde dem i en funktionel længde. Dette sker gennem rottens naturlige behov for at gnave.


Årsag
Hvis de øverste og nederste fortænder ikke er placeret rigtigt I forhold til hinanden kan der ikke forekomme en normal nedslidning og tænderne vil til sidst bøje til siden, og gennembore den øverste del af munden eller under tungen.


Symptomer
Savlen, vægttab, manglende appetit, rotten gnubber munden med forpoterne, blødning fra munden (hvis tænderne har gennemboret munden), og synligt udstående tænder.


Behandling
Tænderne bør klippes regelmæssigt for at rotten kan spise og for at undgå sår i munden. Hvis der er opstået sår og det bløder fra munden, er det muligvis nødvendigt for rotten at komme på antibiotika, for at forebygge infektioner.
Rotter med skæve tænder bør ikke bruges i avl, da dette skadelige træk kan nedarves til afkommet.


Klipning af tænder
Med rotten sikkert fastholdt kan man bruge en negleklipper til enten mennesker eller hunde, til at klippe tænderne. Man skal sigte efter at klippe dem til en længde på 1 cm. Dette er generelt ikke ret nemt at gøre, og man foretrækker at lade en dyrlæge udføre denne procedure.