Oversat med tilladelse fra Carole Nelson, Lilratscals
Oversat af Annbritt Jørgensen

Sår kan opstå af forskellige grunde. Det kan være fra en strid, når man forsøger at introducere en ny burkammerat eller fra uventede uheld. Sårene kan f.eks være i ansigtet, på ryggen og specielt i kønsområderne hos hannerne.

Alle rotter har en rangorden at oprette, når en ny rotte ankommer eller endda hvis en tager afsted. Lejlighedsvis kan der ske alvorlig skade i løbet af få minutter, specielt hos hanner der ser ud til at ville angribe en anden hans kønsorganer for at skade dem. Dette kan ske hurtigt uden så meget som et piv. De må adskilles med det samme, men pas på, at du ikke selv bliver bidt når du forsøger at standse kampen. Sårene kan blive inficerede og udvikle sig til bylder.

Et dybt sår, som afslører muskelvæv kræver en sammensyning indenfor 6 timer, ellers vil skindet begynde at dø og behandling kan blive svært. Overfladiske sår skal tilses med det samme og renses. Prøv på ikke at gå i panik, og hvis du kan, rens da forsigtigt såret med en ren klud og varmt vand for at sikre, at der ikke er noget skidt i såret. Hvis du har det, kan du påføre noget jod. Gentag dette to gange om dagen i 2 eller 3 dage indtil der danner sig en skorpe. Lige dele brintoverilte og vand kan bruges til at desinficere såret. Brintoverilten vil få det til at boble og syde og dræbe enhver bakterie i såret. Dette forhindrer også bylder i at udvikle sig.

Bylder lukker sig meget hurtigt og må drænes for at forhindre infektionen i at bevæge sig ind i blodbanerne. Rotten kræver muligvis en syning, så det er en god ide at konsultere din dyrlæge for et råd, hvis noget af dette sker. Hav også i tankerne at rotter ikke altid viser deres smerte.

Tilføjelse:
Hibi-skrub, Medi-skrub og klorhexidin, både i væske- og i pulverform er godt at rense sår med.


Billeder
Her ses der forskellige billeder af sår og rifter