Oversat med tilladelse fra Patricia Whipple, RMCA
Oversat af Annbritt Jørgensen

Beskyt dine rotter og mus
Forsøg at undgå at få rotter fra usikre steder. Dette kan være rigtig svært, for du kan aldrig være sikker på hvad der sker i andre rotterier eller dyrehandlere. Jeg har ingen tro på, at private avlere er en bedre eller værre kilde end dyrehandlere. De fleste dyrehandlere får alligevel deres rotter fra nogle avlere. Der er dog avlere, der har et ry for at have sunde rotter, og det er et godt sted at overveje.

At få rotter fra shows og andre forsamlinger. Sørgeligvis, selvom dette er den nemmeste og sjoveste måde at få nye rotter, er det også den farligste. Alle rotter der vil være udsat for alle de andre rotter i deres nærværelse. Hvis du samler en rotte op, som har været reserveret til dig, kan du prøve at lave arrangementer for at få rotten direkte fra den person udenfor showet og putte den i din bil. Dette virker dog kun hvis vejret er med en. Udover det, kan reserverede rotter blive bragt i plastik transportkasser og holdt så langt væk fra de andre rotter som muligt. Lad ikke andre håndtere dem. Håndter dem ikke selv ved showet. Selvfølgelig er du ivrigt efter at lege med dine nye venner, men det er ikke værd at udsætte deres liv for fare.

Hold alle nye rotter i karantæne i mindst to uger. Dette gælder alle rotter, uanset hvor de kommer fra. Selv de mest forsigtige avlere kan have tilfældig udsættelse som de endnu ikke har opdaget. Det bør ikke fornærme en avler, at nogen sætter deres rotter i karantæne. Faktisk er jeg urolig for folk, der ”komplimentere” mig ved at sætte mine rotter direkte ind til deres. Det betyder, at de muligvis gør dette på regelmæssig bases og det putter mine rotter i deres hjem i fare. Jeg erkender at nogle mennesker bor i små lejligheder, og at det er umuligt at have en rigtig karantæne. I det tilfælde må de indse, at der er en hvis fare hver gang de bringer nye rotter ind. Jeg vil anbefale at de prøver at begrænse antallet af gange de gør dette.


Beskyt andre rotter mod dine
Sæt hele dit rotteri i karantæne i minimum 2 uger hver gang det er udsat på enhver måde for andre rotter. Dette betyder, at ikke kun holder du nye rotter separat fra dine andre rotter, men også at du holder alle dine rotter væk fra alle andre. Dette er fordi det er muligt, at dine er smittede af de nye og indeholder en virus. Dette gælder for enhver udsættelse dine rotter kan have haft, inklusiv hvis rotter besøger dit hus, hvis du bringer nogen af dine rotter ud hvor der er andre rotter (som til en vens hus eller dyrehandel), eller selvfølgelig, hvis du får nye permanente rotter hjem.

Hvis du bliver smittet af en virus, hold mindst 2 måneders karantæne (4 er endda bedre). Det er nødvendigt at du begynder 2 eller 4 måneders tællingen fra slutningen af alle symptomer, ikke i starten. Hvis der er nogle babyer født under karantæneperioden, må tællingen starte forfra. Man bør selvfølgelig ikke avle i denne periode, men nogen gange kan uheld ske. Bring ikke nogen nye rotter ind under karantæneperioden heller. Giv ikke rotter væk, sælg ikke rotter, selvom det antages at rotter, der har været syge og er blevet raske, kan flyttes sikkert til et nyt hjem uden andre rotter. Hvis du tager til et show, som har et udbredt udbrud af sygdom, bør du antage at dine rotter er smittede, selvom de ikke viser nogen tegn på sygdom. Nogle rotter viser meget milde symptomer som man kan overse, og det er meget bedre ikke at tage chancen ved utilsigtet at bringe sygdom eller død til andre.


Hvordan kan klubber hjælpe
Helbredstjek af alle rotter ved sammenkomster. Dette udrenser for alle tydeligt syge rotter, men de fleste mennesker bringer ikke syge rotter til shows. Dem der er et seriøst problem er dem, der kommer med en sygdom, som endnu ikke er mærkbar, men som er smitsom.

Opfordre til karantæne både før og efter shows. Alt hvad klubber i realiteten kan gøre er at sørge for oplysning, men der er ingen rigtig måde at vide hvordan folk har udsat deres rotter for infektioner i for nyligt. So det sluttelige ansvar hviler hos hver ejer, for at beskytte deres egne rotter. Klubber og dem der afholder shows har det dårligt, når en sygdom bryder ud ved ”deres” show, men de bør ikke på nogen måde holdes ansvarlige. De bør dog underrette alle, som har deltaget eller været til stede (hvis muligt) til dette show, at der har været en sygdom der.

Planlæg shows og andre sammenkomster med mindst to måneder imellem. Jeg tror at denne praksis giver mere tid for sygdomme til at vise sig, at gøre sig kendt, og giver noget tid til at klare op. Nogle mennesker, som kan være fristet til at bringe deres babyer til adoption eller salg, eller rotter til et show, selvom de ved at der er en mulighed for sygdom hos deres rotter, ville ikke få muligheden.

Vi har pt. endnu ikke shows