Oversat med tilladelse fra Debbie “The Ratlady” Ducommun
Oversat af Annbritt Jørgensen

OBS! Artiklen er forfattet af Debbie Ducommun, som anses som værende rotteekspert. Indholdet i artiklen er ikke nødvendigvis noget, vi har erfaring med i foreningen. Har du spørgsmål til noget af det skrevne, vil vi derfor anbefale dig at tage kontakt til en dyrlæge. Vi kan desværre ikke rådgive omkring medicin eller diagnosticere rotter.

Førstehjælp er hjælp man giver i nødstilfælde. Nogen gange er førstehjælp ikke nok og din rotte vil behøve dyrlæge hjælp. Hvis du må skynde dig til dyrlægen med din rotte, så sørg for at ringe i forvejen for at lade dem vide, at du kommer. På den måde vil de være forberedte til at hjælpe så snart du ankommer.


Luftvejslidelse
En rotte kan opleve luftvejslidelse uden nogen advarsel, uanset om den har haft tidligere luftvejssymptomer. Tegnene på luftvejslidelse er gispen gennem munden eller at den styrter rundt i panik. Rotten kan have blå poter. Luftvejslidelser er aldeles ubehagelige – en af de værste oplevelser der er – og må behandles med det samme.
En af de første ting man kan prøve er at få rotten til at indånde damp fra en vandfordamper eller et løbende bad i badeværelset. Du kan også koge vand på komfuret, men lad ikke rotten inhalere dampen direkte, da de kan brænde lungerne. Hold rotten mindst 7 cm væk fra dampen.

Hvis det ser ud som om rotten har slim i halsen der blokere den frie passage af luft, så se afsnittet om kvælning (nedenfor).

Hvis rotten stadig har problemer med at trække vejret, og problemet er en snæver vejrtrækningspassage (såsom astma) vil en bronkie fortynder hjælpe. Den bedste behandling vil være en injektion af aminophyllin under huden, hvilket vil udvide vejtrækningspassagen. I de fleste tilfælde vil dette stoppe luftvejslidelsen indenfor en periode af minutter. Det anbefales også at rotten får en injektion af dexamethason under huden for at reducere betændelse i lungerne. Hvis dexamethason ikke er tilgængeligt, kan du give ibuprofen 60mg pr. 500 gram to gange om dagen.

Hvis aminophyllin ikke er tilgængeligt, kan du prøve en astmainhalator. Du kan købe en kaldet Primatene Mist på apoteket uden en recept. Put rotten i en lille papirspose, inden i en større plastik beholder eller under et tæppe og put to eller 3 pust af medicinen ind sammen med rotten. Prøv at holde rotten der i nogle minutter for at være sikker på at den inhallere medicinen.

Hvis bonkiefortynderen ikke hjælper efter 15 minutter, kan du prøve en injektion af furosemide, et vanddrivende middel der hurtigt vil drive overflydende væske ud af lungerne.

Hvis ikke nogen af disse behandlinger virker, må rotten lægges i oxygen. Hvis rotten ikke får det bedre på oxygen, betyder det at lungerne ikke længere er i stand til at arbejde og den bør aflives. Hvis rotten forbedres på oxygen, har du noget tid til at vente på, at den anden medicin hjælper.

Når rotten er ude af sin luftvejslidelse, bør den puttes på både ronoxan og baytril. Den kan have brug for vedvarende behandling to gange om dagen med aminophyllin, et anti-betændelsesmiddel (enten prednison eller et NSAID), furosemide, og måske endda enalapril og atenolol.


Kvælning
På grund af indretningen af rottens hals, er rigtig kvælning sjældent. Hvis din rotte ser ud til at være ved at kvæles er det højst sandsynligt et stykke mad eller en anden substans, der sidder fast i halsen. Dette kan forårsage brækkesymptomer og savlen. En rotte, der ser ud som om den er ved at kaste op, åbner munden højt og trækker ørerne tilbage.

Så længe rotten kan trække vejret, skal man ikke gøre andet end at forsøge at berolige den. Alt du prøver at gøre for at forsøge at standse opkastbevægelserne kan gøre situationen værre. Det stoppede stykke mad vil på et eller andet tidspunkt glide ned i de fleste tilfælde. Du kan evt. prøve at tilbyde din rotte et lille stykke brød for at se om det vil hjælpe med at skubbe maden ned, men brug ikke dejagtigt brød, som kan gøre det hele værre.

Hvis din rotte har rigtige problemer med at trække vejret, og ikke bare besværet vejrtrækning, kan du forsøge at lave Heimlich manøvren på den, ved at presse hårdt op og ind under rottens ribben.

Eller du kan foretage en procedure kaldet ”The Fling” som bruger centrifugal kræft. Hold rotten fast med en hånd rundt om halsen og ved haleroden med den anden for at holde den sikkert. Sørg for der ikke er nogen objekter indenfor en arms længde. Løft rotten over hovedet og sving den nedad i en hurtig bue, således at den ved enden af buen har halen opad og hovedet nedad. Dette kan gentages 3-4 gange, hvorefter man lader rotten hvile, tjekker vejtrækningen og ser efter om der er noget synligt i munden. Dette er ekstremt effektivt til at fjerne objekter eller slim fra halsen.

Hvis ingen af disse teknikker hjælper, kan du putte din mund over rottens mund og forsøge at suge tilstopningen ud. Sørg for ikke at dække rottens næse. Hvis rotten stadig har svært ved at trække vejret, så prøv en indsprøjtning af dexamethason.

Hvis kvælning og opkastebevægelser fortsætter i mere end 6 timer, tag da rotten til dyrlægen. Der kan sidde et objekt fast i halsen som er for stort til at glide ned, eller der kan være en tumor eller et andet problem. Nogle gange kan luftvejssygdomme forårsage opkastebevægelser og kvælning pga. hævelser af luftvejen og/eller for meget slim.

Hvis din rotte laver opkastebevægelser jævnligt, har den muligvis mega-esophagus, et problem hvor nerverne til spiserøret er defekte. I dette tilfælde skal rotten på en flydende diet. Tilbyd frit valg af Fortimel eller et lignende produkt. Giv også rotten et flydende vitamin B supplement for at supplere 1 mcg af B12 hver dag. Sørg for at holde alt papir væk fra rotten, da det kan forårsage en fatal blokering at spise papir.


Sløvhed
Sløvhed hos rotter er et seriøst symptom, der har brug for øjeblikkelig opmærksomhed. Undersøg din rotte grundigt for at lede efter andre tegn, specielt dehydrering og knuder i underlivet. Selv hvis din rotte ikke er dehydreret, kan den have lavt blodsukker eller en elektrolyt ubalance. Prøv at få den til at drikke noget juice, en sports drik, eller sukkervand med en smule salt. Hvis rotten er dehydreret, prøv at give den 30-60 gram. Hvis den nægter at drikke, skal man give en varmet saltholdig opløsning som injektion under huden.

Hvis ikke den sukkerholde drik får rotten til at forbedres indenfor 1-3 timer, bør den behandles med medicin. Første behandling er med amoxicillin og hvis rotten er meget sløv, også med baytril.

En årsag til sløvhed er skadedyrsgifts forgiftning. Dette vil også forårsage at pupillerne er sammentrukne så de ikke udvider sig i mørke. I dette tilfælde vil du være nødt til at skynde dig til dyrlægen med rotten så den kan få en indsprøjtning atropine.


Sår og blødninger
Kroppens skind hos rotter indeholder få smerte modtagere, og små sår bløder normalt meget lille og heler hurtigt. Rotter heler så hurtigt, at sår mindre end 1½” lange ikke behøver at blive syet. Bare kom et lokal antibiotisk middel på for at forhindre infektion. Jeg anbefaler at bruge en antibiotisk salve som indeholder lokalbedøvelse, så som Neosporin Plus (klorhexidin pulver kan også bruges). (Dette er også hjælpsomt til at behandle skrammer som rotter nogengange laver på mennesker!). En rotte med et åbent sår skal holdes i et rent bur med kun klude eller iturevet papir fordi strø kan gøre såret beskidt.


Ekstreme sår
Fødderne, ørerne, halen og munden har alle betydelig blod tilførsel, og skader i disse områder kan forårsage overstrømmende blødning. Det første skridt til at stoppe blødningen er at lægge et direkte pres på i 2 minutter. Hvis blødningen fortsætter, put noget mel i en lille beholder og pres det blødende område ned i melet, eller pres noget mel ind i såret. Melet vil hjælpe blodet med at størkne. Majs mel kan også bruges, ligeså vel som et kommercielt produkt til at stoppe blødningen. En anden ting man kan prøve er at holde is mod såret. Kulden vil reducere blod trykket.

Hvis såret er en skadet tå eller hale spids, kan det være nødvendigt at bruge en årepresse. Bind en snor så tæt på ekstremiteten som muligt. Stram årepressen indtil blødningen stilner af til en piblen. Stram ikke årepressen for meget, eller du kan forårsage ekstra skade. Fjern årepressen efter 20 minutter for at se om blødningen er stoppet, eller kan stoppes ved at bruge de andre metoder. Hvis ikke, fjern årepressen og tag rotten til dyrlægen.

Hvis en tånegl bløder, er den bedste måde at stoppe det ved at bruge blodstillende pulver eller en sølv nitrat pind. Mel eller majs mel kan også bruges som blodstillende pulver. Pres noget ind i enden af neglen.

Når en tå har været skadet er det normalt at den hæver en smule og bliver rød. Det er normalt ikke nødvendigt at behandle denne tilstand og efter en uge eller to vil tåen hele. Hvis du synes, kan du give rotten et anti-betændelsesmiddel såsom ibuprofen til at hjælpe med at lindre hævelsen.

Hvis en rotte samles op ved halespidsen, vil skindet ofte ryge af. Den bare del af halen vil ofte tørre ind og falde af, af sig selv. Put en antibiotisk salve med en bedøvende effekt på, såsom Neosporin Plus. Hold øje med halen for ethvert tegn på infektion, såsom materie eller dårlig lugt og hvis det sker, konsulter din dyrlæge. Nogen gange vil rotten gnave i halen. Hvis det sker, prøv at behandle med noget smertestillende. Du kan give ibuprofen af en dosis på 60mg/0,5 kg to gange om dagen. Hvis det ikke hjælper, må du have din dyrlæge til at foretage en amputering.

Ibuprofen lægger sig imellem blod størkningen, så hvis din rotte har haft blødning, skal du ikke bruge ibuprofen den dag. Ved smerte kan du bruge acetaminophen (Tylenol) 90-140mg/0,5kg hver 4-12 time. Vælg dosis alt efter graden af smerte og mulig længde af brug, med en lavere dosis ved vedvarende brug. Overdosering kan skade leveren.


Blødning fra næse, ører og mund
Blødning inde fra næse eller ører er normalt forårsaget af en infektion, som kan nedbryde vævet, og åbne en blodåre. Størrelse og antallet af årerne afgør størrelsen af blødningen. Nasale infektioner er svære at behandle og behøver aggressiv antibiotisk terapi. Ved blødning fra næsen, kan du prøve at holde is mod broen under næsen. Du kan også give din rotte en ispind at spise, og forhåbentligt vil kulden penetrere næsen og hjælpe.

Blødning fra inde i munden kan også være svært at have med at gøre siden det er svært at se hvor blodet kommer fra. Det er muligt for en rotte at bide sig selv i tungen ved et uheld, og blødning kan også komme fra en tumor i munden eller fra en skade på en tumor i halsen. At give din rotte en ispind kan hjælpe med at stoppe blødningen.

Ved blødning fra øret, prøv at lægge et pres og/eller is mod ørets base. Infektion eller cancer er de mest normale grunde til blødning fra inden i øret, men af og til kan en rotte punktere trommehinden når de gør ørerne rene med deres tånegle.

Hvis ikke du kan stoppe blødningen efter at have prøvet disse metoder, er du nødt til at tage din rotte til dyrlægen hvor den kan blive bedøvet for mere effektive procedurer, så som syning. Der er også et produkt kaldet Gel Foam, som er et protein som bliver meget klistret når det kommer i kontakt med blod, som måske kan stoppe blødningen fra en skade. Din dyrlæge kan også give rotten en indsprøjtning med vitamin K for at hjælpe blodet med at størkne.


Uheld og skader
Uheld så som at en rotte bliver trådt på, eller falder fra høje steder er ret normale. Jeg har bevidnet unge rotter der har oplevet at miste bevidstheden eller at få krampetrækninger efter et fald, for derefter at komme sig fuldstændig indenfor få minutter. Dog begyndte en af disse babyer at have slagtilfælde da den blev 1 år, så direkte behandling med anti-betændelsesmiddel så som dexamethasone efter sådan et fald er at anbefale. Jeg ved også af rotter, som har brækket nakken, næsen eller ben efter et fald, så du bør observere din rotte nøje efter et uheld. At blive trådt på er specielt farligt, da det kan forårsage indre blødninger. Hvis din rotte virker sløv eller har smerter, bør du skynde dig til dyrlægen med den. Hvis skaderne er tydelige, bør rotten have en indsprøjtning af dexamethason for at reducere hævelser og et smerte medicin, eller ibuprofen (se nedenfor) for hævelser og smerte.


Ben skader
En anden normal skade er hvis en rotte får sit ben i klemme i trådnettet i buret. Hvis du er vidne til en skade som denne, er den bedste øjeblikkelige behandling et koldt kompres for at forebygge hævelse. Hvis hævelsen ikke har fortaget sig efter 24 timer, eller hvis foden er hævet halvt dens normale størrelse eller mere, er du nødt til at tage din rotte til dyrlægen til en indsprøjtning af dexamethasone som hurtigt vil reducere hævelsen, eller behandl rotten med ibuprofen med en dosis på 60 mg/0,5 kg to gange om dagen. Du kan bruge børne væsken (bærsmag lader til at være populær hos rotter) eller du kan mase en tablet og mixe den i noget godt blød mad. Når du bruger væske ibuprofen, anbefaler jeg at give rotten en velsmagende godbid bagefter for at maskere enhver bitter eftersmag som vil få rotten til at nægte fremtidige doseringer.

Jeg havde også en rotte som udviklede smerte i anklerne ved at befinde sig på et trådgulv uden at dens ben egentligt kom til at sidde fast deri. Han demonstrerede smerten ved at holde en fod oppe eller humpe på den. Da jeg flyttede ham til et bur uden trådgulv forsvandt smerten.

De fleste brækkede ben kan hele af sig selv, selv brud nær ankel sammenføjningen selvom den er slap. Du behøver ikke holde rotten isoleret eller i ro. Behandl smerten og hævelsen med ibuprofen med en dosis af 60 mg/0,5 kg to gange om dagen. Ved et forværret brud, hvor knoglen går igennem skindet, må du tage din rotte til dyrlægen, da benet måske har brug for at blive holdt fast eller amputeret.


Hævelser
Pludselige alvorlige hævelser, specielt i ansigtet, kan opstå fra en skade eller fra et insekt eller en edderkoppebid. Du kan behandle hævelser med ibuprofen (se ovenover). Eller du kan tage din rotte til dyrlægen til en indsprøjtning med dexamethason. (Hævelser kan også være bylder, som kan opstå meget pludseligt).

En skade på øreflappen kan resultere i en blodansamling. Dette er en lomme af blod som former sig under huden. PRØV IKKE at gennembore en blodansamling for det kan resultere i en overstrømmende blødning som er svær at stoppe. En blodansamling ved øret vil forsvinde af sig selv på et tidspunkt, selvom det kan misdanne øret. Hvis dette genere dig, kan du få din dyrlæge til at reparere blodansamlingen ved operation.


Hedeslag
Fordi rotter er så små, og ikke så godt tilpasset varme, kan de bukke under for hedeslag ret hurtigt. Situationer der kan forårsage hedeslag inkludere at efterlade sin rotte i solen eller udenfor i varmt vejr, for tæt på en radiator eller på en varmeplade. Symptomerne på hedeslag kan inkludere savlen og sløvhed eller bevidstløshed. Halen vil blive varm at røre ved. Du må hurtigt køle rotten ned ved at sænke den ned i lunken vand op til nakken. Opfordre den også til at drikke elektrolytte drik eller vand der indeholder noget sukker eller salt. Hvis ikke den kommer sig hurtigt, skynd dig til dyrlægen.


Chok og CPR.
Der er to typer chok vi behøver bekymre os om: Elektrisk chok og fysiologisk chok. Elektrisk chok kan opstå ved at rotten tygger sig igennem en el-ledning. Stød kan forårsage bevidstløshed og kan også stoppe vejrtrækningen. I dette tilfælde, må du bruge mund-til-næse respiration for at starte vejrtrækningen igen.

Placer dine læber rundt om rottens næse og pust ind i dens lunger. Du er nødt til at puste nogenlunde hårdt, nok til at få brystet til at udvide sig, men ikke for hårdt. Efter at have pustet 2-3 gange, tjek efter om vejtrækningen er startet igen. Hvis ikke, masser brystet fast i et par sekunder og pust så i næsen igen. Skift mellem bryst massage og at puste ind i lungerne. At klappe kroppen fast kan også stimulere vejrtrækningen. Give ikke for let op. Du kan være nødt til at gøre det i flere minutter for at få vejtrækningen tilbage.

Stød kan også forårsage brandmærker, specielt i munden. Brandmærker er ikke altid tydelige på dyr med pels så hvis din rotte har fået stød er et dyrlæge tjek en god forholdsregel.

Fysiologisk chok er en tilstand hvor circulationssystemet lukker ned på grund af blod tab, ekstremt stress, eller andre fejl i kroppens system, og er en ekstrem nødsituation. Symptomerne inkluderer ekstrem sløvhed, matte øjne og lav kropstemperatur. Hold rotten varm og dens hoved lavere end dens krop mens du skynder dig til dyrlægen for at få en indsprøjtning dexamethason og muligvis væske terapi.