Oversat med tilladelse fra Entertaining Norwegians
Oversat af Annbritt Jørgensen

Pododermatitis er en svampeagtig, fugtig, betændt hudlidelse på en eller begge hæle, ofte inficeret. Det opstår næsten udelukkende hos tunge, ældre hanner.

Tilstanden er traditionelt blevet anset for at være ekstremt hårdt at behandle, men for nyligt har jeg opdaget at Calendula (marigold) ekstrakt udretter mirakler. Jeg brugte et udtræk af Calendula i en basisolie, men almindelig Calendula udtræk eller salve vil muligvis virke ligeså godt.  Det er stadig noget nyt, men at dømme ud fra min erfaring indtil nu, vil jeg gå så langt som til at sige at enhver med ældre hanner bør have en forsyning af Calendula klar og tjekke deres rotters fødder cirka en gang om ugen for tegn på at hudlidelser er ved at udvikle sig.

For en lille, nu hudlidelse som kun lige er ved at forme sig, kan en enkelt påsmøring af Calendula være nok til at slippe af med det. Til hudlidelser som allerede er store og grundfæstede, binder jeg rottens fod ind i vat eller blødt papir væddet i Calendula olie og holder så rotten i 20 minutter eller deromkring for at give olien til at sive ind, hver aften indtil hudlidelsen forsvinder.

Det er klart bedst at fange disse hudlidelser tidligt. Hvis de bliver meget store, vil det at formindske dem stadig efterlade et sår mærke som vil kræve behandling (med mere Calendula og/eller tea-tree olie) indtil det heler, hvilket måske vil tage uger.

Disse hudlidelser har tendens til at vende tilbage, også selvom de er kirurgisk fjernet.  Dog skulle endnu en påførelse af Calendula fjerne dem igen.

At opfordre rotten til at soppe i en fortyndet opblanding af tea-tree olie siges også at kunne nedbringe både opsvulmen og infektion.

En anden effektiv behandling overfor betændelse og for åbne overfladiske infektioner er et omslag lavet af:

3 spiseksefulde af ren uparfumeret talkum eller kaolin pulver
2 teskefulde sennepspulver
¼ teskefuld hvidløgspulver (ikke frisk hvidløg)

Dette skal mixes til en tyk pasta med en smule varmt vand, smøres på en strimmel bandage eller papir, vikles om den betændte fod og holdes på plads i 20 minutter hver nat. [Tak til herbalist Damian Suil-Levanne for denne opskrift].

I ekstreme tilfælde kan tilstanden lede til en infektion inden i hasecapslerne, hvilket er smertefuldt og meget svært at behandle.  Lokal (udvendig) behandling kan ikke gøre det, og selv systemisk (indsprøjtet eller oralt) antibiotika har problemer med at nå denne infektion, fordi det er så aflukket fra blodtilførslen. Jeg ved at det kan tage 6 uger på Genticin (super-stærk antibiotika som kan gøre – og gjorde – skade på rottens hørelse hvis det er brugt i længere tid) til at fjerne sådan en infektion, så det er vigtigt to formindske hudlidelsen med Calendula før problemet spreder sig til hasen.

Pododermatitis hos rotter lader til basalt set at være en form for tryk-sår. Trådnetbelagte bure og/eller trådnets hylder som er sådan placeret at rotter er nødt til at klatre på dem for at komme rundt i buret er ikke en god ide, ide disse anses for at øge risikoen for at udvikle sådanne sår: selvom trådhylder der mest kun bruges til at sidde på sjældent lader til at forårsage problemer. Meget blød gulc-belægning, specielt VetBed (en type af absorberende, maskin-vaskbart skind-produkt som sælges i nogle dyrehandlere), kan muligvis reducere risikoen for at udvikle sår.

Dog har Peter Gurney fra Cambridge Cavy Trust fundet ud af at lignende_hælesår_hos_marsvin ofte lader til at være, eller i det mindste involvere, en svampe infektion og forbedres hvis patienten er behandlet med anti-svampe medicinen Griseofulvin. Dette kan i det mindste være et forsøg at prøve hos rotter.