Oversat med tilladelse fra Entertaining Norwegians
Oversat af Annbritt Jørgensen

Voksne rotter varierer meget i størrelse. Gennemsnittet er på størrelse med et lille gråt egern, men de mindste hunner er ikke meget større end hamstere – de største hanner er så store som marsvin. Normalvægten er fra 250 gram til 600 gram for hunner og fra 500 gram til 850 gram for hanner.

Hunner har tendens til at være mere legesyge, intelligente, aktive og urolige. De har tilbøjelighed til mælkekirtelknuder (harmløse, men dyre) – og deres adfærd når de er i løbetid kan udvide dine børns sexual-undervisning, muligvis en smule hurtigere end du havde til hensigt.

Hanner er som regel mere rolige og kælne overfor mennesker, men mindre underholdene at se på, mere tilbøjelige til at slås med hinanden med seriøs aggression og med større tendens til at udvikle nyre problemer.

Voksne af begge køn vil normalt acceptere babyer, der bliver tilført til den eksisterende gruppe: men det er meget sværere at introducere voksne hanner til hinanden end det er med voksne hunner. Se sektionen om social behaviour for råd om sammensætninger.

Hanner har større tendens til at etablere et toilet hjørne og holde sig til det, hvilket gør dem nemmere at holde rene.

Hanner har større tendens til at duftmarkere dig/din sofa enten ved at urinere på det ønskede objekt eller ved at gnubbe deres duftkirtler langs siderne langs med det.

Seriøs aggression mod mennesker er meget sjældent hos begge køn: men der er større sandsynlighed for, at det opstår hos en han end hos en hun.

Selvom der er større chance for, at hanner kommer i seriøse slåskampe end hunner, er det i de meget, meget få tilfælde, hvor en tamrotte faktisk slår en anden rotte ihjel (jeg har kun hørt om 5 eller 6 tilfælde i hele England i 20 år), er dræberen næsten altid en hun.

Hanner har større tendens til at være aggressive mod andre dyr så som katte, hunner har mere tendens til at drille dem og til at blive seksuelt fikseret på dem.

Hanner har større tendens til at skabe dybere hengivenhed til folk og steder. Dette gør dem meget kærlige, men en sådan hengiven han kan blive deprimeret eller arrig hvis den af en eller anden grund er omplaceret.